Jak to probíhalo na Větřáku

31.08.2012 11:17

I letos dne 26.7.- 29.7. 2012 měly děti z folklorního kroužku Pláňata soustředění na Větřáku. Letošní soustředění se nazývalo ,,Cesta kolem světa“.

První den jsme měli velmi nabitý program. Hned na úvod si každý našel své místečko ke spaní (někdo v chatě, někdo ve stanu) a pak jsme rozdělili do skupin. Po výborném obědě jsme překonali sami sebe ve Faktoru strachu (podotýkám, že nikdo nezvracel, nikdo se neosypal a ani se neutopil). Potom nás navštívili kluci Trvajovi z mysliveckého sdružení Podlesí Halenkovice, se kterými jsme si zastříleli ze vzduchovky. Po úspěšných střelbách následovalo hledání pokladu a v noci strašidelná stezka odvahy. Stezky byly hned dvě. Jedna pro překonání vlastního já a seznámení se s noční přírodou. Pro ty, co vyznávají adrenalinové akce, byla, po dohodě s „přízraky“ připravena stezka druhá, mnohem zábavnější. Podotýkáme, že následná noc byla klidná - všichni krásně spinkali!!!

V pátek ráno už děti pracovaly v určených oddílech (Sluníčka, Koníci, Žabky, Rybičky, Motýlci) a vytvořily si trička se svým logem. Po obědě jsme se vydali na cestu kolem světa, kde děti skupinově plnily určité vědomostní úkoly. Nestačily si ani oddychnout, když v dálce uslyšely, houkat hasičské auto. Organizátoři si pozvali hasiče. Nastala panika, děti se dusily kouřem, který stoupal z myslivecké chaty. Samozřejmě, že se jednalo o cvičení, při něm hasiči předvedli, jak pracují při takovéto události. Vynesli ,,otrávené“ dětí z budovy a poskytli jim první první pomoci. Protože děti zvládly práci figurantů na jedničku, jim za odměnu hasiči umožnili koupání pod proudnicemi (pro nesečtělé – osprchovali je hasičskou hadicí). Bylo horko a dětem sprška přišla vhod. V závěru dne jsme měli diskotéku s barmanem Romčou, který nám míchal výborné ovocné drinky a koktejly – samozřejmě, že byly nealko.

Sobotní ráno bylo velmi příjemné a tak se chlapi rozhodli, že vezmou děti do lesa na krátkou vycházku. Z krátké procházky, byla dlouhá, a tak jsme měli dostatek času, abychom dětem nachystali olympiádu. Olympiáda byla připravena do nejmenších detailů. Nechyběl ani pochod, hymna, vlajka a ani náš běžec,,Milan“ s olympijským ohněm a sportovní a nesportovní disciplíny. Úspěšným účastníkům jsme rozdali diplomy. Užili si svou chvilku slávy na stupni vítězů a společně s rodiči jsme si pak při táboráku všichni zazpívali s country kapelou, kterou nám zajistil p. Szöcs.

V neděli jsme sbalili stany a spacáky, rozloučili se dětmi a rodiči a rozjeli se k domovům.

Chtěli bychom poděkovat kuchařkám, myslivcům, hasičům, muzikantům z country kapely a všem organizátorům za ochotu pomoci a návštěvníkům za jejich volný čas, který s námi trávili.